Jó, ha tudja!
Home / Földgáz / Földgáz szolgáltatások

Földgáz szolgáltatások

Ha a szolgáltató gazdasági, beszerzési vagy rendszerhasználati szempontból ellehetetlenül, és a felhasználók ellátása veszélybe kerül, a végső menedékes földgázkereskedő kijelöléséig – a végső menedékes szolgáltatásról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint – a biztonsági földgázkészletből kell biztosítani, kijelölés után a végső menedékes biztosítja a felhasználók ellátását. A kijelölés – melyet közhírré tesznek- legfeljebb kormányrendeletben meghatározott időtartamra hatályos, de az időtartam lejártát megelőzően is hatályát vesztheti, a kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint.

A végső menedékes kijelölését követően a Hivatal a korábbi földgázkereskedő engedélyét visszavonja a földgáz végső menedékes szolgáltatásról és a földgázkereskedő működésének lehetetlenülése esetén a felhasználók földgázellátását veszélyeztető helyzet fennállása következtében alkalmazandó eljárásról szóló kormányrendeletben szabályozott esetben.

A végső menedékes tevékenységére az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó szabályok érvényesek eltérő rendelkezés hiányában.

Szervezett földgázpiac

A szervezett földgázpiacon a kereskedési platform vagy egyensúlyozó platform azon tagja köthet ügyletet, aki

  • megfelel a szervezett földgázpiaci szabályzatban előírt feltételeknek, és
  • az ügyletkötési tevékenység megkezdését megelőzően szerződést kötött a szervezett földgázpiaci engedélyessel a kereskedésben történő részvételre, és az elszámolást végző szervezettel az ügyletek elszámolására.

A szervezett földgázpiacon a kereskedésben résztvevők száma nem korlátozható, ezért aki a törvényben foglalt feltételeket teljesíti, az részt vehet a kereskedelemben.

A szervezett földgázpiaci engedélyes szervezett földgázpiaci szabályzatot készít, és jóváhagyásra benyújtja a Hivatalhoz.

Vezetékes PB-gáz szolgáltatás

A vezetékes PB-gáz szolgáltató a működési engedélyében meghatározott településeken, településrészeken, területeken a PB-gázzal a vele szerződést kötő felhasználók részére gázelosztási szolgáltatást és gázértékesítést végez, és akivel szerződés viszonyban azzal szemben ellátási kötelezettség terheli.

A szolgáltatási tevékenység gyakorlásához a gázszolgáltatónak rendelkeznie kell az elosztóvezeték hálózat többségi tulajdonával – amely esetben a gázszolgáltató által üzemeltetett teljes eszközvagyon könyvszerinti értékét kell figyelembe venni – vagy érvényes üzemeltetési szerződéssel. Rendelkeznie kell a megfelelő információs rendszerrel, mérőeszközökkel valamint karbantartó, hibaelhárító személyzettel és ügyfélszolgálattal.

A PB-gáz szolgáltató elosztási tevékenységére e törvény földgázelosztásra vonatkozó, míg értékesítési tevékenységére a földgáz-kereskedelemre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni. Ezek részletes szabályait külön jogszabály tartalmazza.

Egyablakos kapacitásértékesítés

Az egyablakos kapacitásértékesítő a működési engedélyében meghatározottak szerint jogosult az egyablakos kiszolgálású nemzetközi szállítóvezetéken kapacitást értékesíteni.

About admin

Ez is érdekelheti

Rendszeregyensúly, földgázellátási zavar, válsághelyzet, korlátozás

A földgázellátást illetően több probléma is felléphet. A következőben a legfontosabb tudnivalókról tájékozódhat. Egyensúlytartás A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.