Jó, ha tudja!
Home / Kiemelt témák / Villamos energia / Villamos energia törvény

Villamos energia törvény

A villamos energiáról szóló törvény több célt kíván megvalósítani. Egyrészt célja a gazdaság versenyképességének segítése a villamosenergia-versenypiac kialakításán keresztül, miközben az energiatakarékosság és energiahatékonyságnak is meg kell felelni. A törvény teremti meg a villamosenergia-hálózatokhoz – az objektív, átlátható és az egyenlő bánásmód követelményeinek megfelelő – hozzáférés lehetőségét, illetve a felhasználók biztonságos, zavartalan, megfelelő minőségű és átlátható költségszerkezetű villamosenergia-ellátását, a hatékony érdekvédelmük mellett.

Fontos célja, hogy elősegítse új termelő kapacitások és új hálózati infrastruktúra létesítését, a villamosenergia-piacra új szereplőként belépők megjelenését, illetve az integrációt az uniós villamos energia piacaiba. Természetesen a megújuló energiaforrásból és a hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia termelésének elősegítése érdekében is normatívákat határoz meg.

A törvény alkalmazási köre kiterjed a villamos energia termelésére, átvitelére, elosztására, kereskedelmére, fogyasztására, továbbadására; a villamosenergia-rendszer irányítására; a villamosmű, az összekötő és a felhasználói berendezés, valamint a termelői vezeték, magánvezeték és a közvetlen vezeték építésére, üzemeltetésére, használatbavételére, fennmaradására és megszüntetésére; illetve mind az engedélyköteles, mind az engedély nélkül végezhető tevékenységekre.

Az atomerőműre és a hőenergiával kapcsolt villamosenergia-termelésre az atomenergiáról szóló- és a távhőszolgáltatásról szóló törvény különös szabályaival összhangban kell alkalmazni.

 

About admin

Ez is érdekelheti

Földgáz

A földgáz napjaink egyik legfontosabb és leggyakrabban használt energiaforrása, egyebek mellett ezért is fontos, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.